Kolagēns
Kāpēc kolagēns ir tik vitāli svarīgs organismam?
Kolagēns ir kļuvis par aktualitāti gan ķermeņa kopšanas produktos, gan uztura bagātinātājos. Lai arī lielā popularitāte var radīt aizdomas par elementa patieso nozīmi, ir jāatzīst, ka kolagēns ir būtiski svarīgs organisma darbībai un to uzņemt papildus ir nepieciešams teju ikvienam.
Bagātīgu produktu klāstu piedāvā Mēness aptiekas internetveikals, kurā kolagēnu var atrast par īpaši draudzīgām cenām un apvienojumā ar vitamīniem un citiem organismam svarīgiem elementiem.
Kas ir kolagēns?
Kolagēns ir olbaltumviela, kas organismā sastopama visbiežāk – kolagēns veido apmēram trešdaļu no proteīniem, un organisms to ražo pats. Kolagēns, kas tiek uzņemts uztura bagātinātāja formā, tiek sašķelts aminoskābēs, ko vēlāk organisms izmanto, lai būvētu sev nepieciešamās olbaltumvielas, kas nozīmē, ka tās tiks piegādātas organismā pēc prioritātēm.
Organisms sākotnēji nodrošinās pietiekamu daudzumu kolagēna, piemēram, locītavām, bet mati un nagi būs prioritāšu saraksta apakšā. Tāpēc ir būtiski saprast, ka uzņemtajam un saražotajam kolagēnam ir jābūt pietiekamā daudzumā, lai pietiktu visiem organisma procesiem un zonām, nevis tikai vitāli svarīgākajām.
Visbiežāk kolagēna nozīmi saista ar veselu locītavu darbību un ādas elastību, ļaujot ilgstoši saglabāt jauneklīgu izskatu, bet tas nav viss, kam kolagēns ir nepieciešams. Termins kolagēns cēlies no grieķu vārda kólla, kas nozīmē ‘līme’. Sastāvā esošās šķiedras darbojas kā saistviela muskuļiem, kauliem, cīpslām, saitēm, orgāniem un ādai, padarot to par nozīmīgu elementu cilvēka organisma funkcionēšanai.
Kāda ir ietekme uz organismu?
Viens no visbiežāk sastopamajiem simptomiem, kas liecina par zemu kolagēna līmeni, ir sāpes locītavās vai stīvuma sajūta cīpslās. Tas ir īpaši raksturīgi senioriem, bet var piemeklēt jebkuru. Kolagēns mazina tādu slimību kā osteoporoze un artrīts risku, jo palīdz uzturēt pietiekamu kaulu masu un novērš kaulu trauslumu. Pētījumos ir pierādīts, ka kaulu veselība uzlabojas pēc regulāras 3–5 mēnešu kolagēna lietošanas.
Nākamie, ko visbiežāk skar kolagēna trūkums, ir āda, nagi un mati. Kolagēns neļauj ādai zaudēt elastību un nodrošina regulāru tās mitrināšanu. Pētījumi rāda, ka regulāra kolagēna lietošana palielina matu daudzumu, apjomu un padara tos veselīgākus. Arī nagi kļūst spēcīgāki, nelūst, mazāk šķeļas un ātrāk aug, ja kolagēns tiek lietots regulāri.
Trešā būtiskākā ietekme kolagēna trūkumam ir uz muskuļu masu (tas attiecas uz jebkura vecuma cilvēkiem, bet īpaši – senioriem). Pietiekama muskuļu masa ir būtisks vesela cilvēka parametrs, jo tieši ar tās palīdzību cilvēks iegūst ķermeņa spēku, var kontrolēt svaru, patērējot vairāk enerģijas ikdienā, un nodrošina kustību stabilitāti.
Saraksta noslēgumā jāpiemin sirds veselība. Kolagēns nodrošina pareizu artēriju un asinsvadu formu, uzturot tos veselīgus un stiprus. Ja kolagēna līmenis ir zems, asinsvadi var būt novājināti, un būtiski palielinās aterosklerozes, insulta vai infarkta risks.
Kādām cilvēku grupām kolagēns nepieciešams?
Lai gan elements ir būtisks visām vecuma grupām, gados jaunu cilvēku un bērnu organisms visbiežāk pats saražo pietiekami daudz šī elementa, bet novecojot kolagēna veidošanās samazinās, un ir vitāli svarīgi to uzņemt ar uztura bagātinātājiem. Tie ir dažādu formu – pulveris, tabletes, šķidrums vai košļājamas tabletes.
Vecāka gadagājuma cilvēkiem aktuāls būs kolagēns locītavām, savukārt kolagēns ādai būs aktuāls jau jauniešiem no vēlajiem divdesmit gadiem, kad notiek pirmās lielās izmaiņas ādas sastāvā un parādās pirmās novecošanās pazīmes.
Kādi faktori samazina kolagēna līmeni?
Izceļ trīs galvenos ārējos faktorus, kuru ietekmē kolagēns samazinās.
Pirmais ir saules gaisma. Pārāk liela ultravioleto staru iedarbība izraisa kolagēna šķiedru sadalīšanos. Vizuāli tas parādās, piemēram, grumbu veidā.
Otrais – smēķēšana. Daudzas ķīmiskās vielas, kas ir cigarešu dūmos, samazina kolagēnu, veicinot ādas novecošanos.
Trešais – pēdējais, bet ne mazāk svarīgais – ir cukurs. Tas izraisa šķiedru savstarpēju sajaukšanos un sapīšanos, mazinot ādas elastību un jauneklīgumu.
Kā nodrošināt pietiekamu kolagēna daudzumu?
Visefektīvākais veids ir sabalansēts uzturs apvienojumā ar uztura bagātinātāju. Kolagēns veidojas, apvienojot organismā esošās aminoskābes – glicīnu un prolīnu. Šīs skābes ir atrodamas pārtikas produktos ar augstu olbaltumvielu saturu, piemēram, vistas gaļā, zivīs, liellopa gaļā, olās, piena produktos un pupiņās. Sava nozīme ir arī citām uzturvielām, piemēram, C vitamīnam, cinkam un varam. C vitamīnu var uzņemt ar citrusaugļiem, tomātiem un zaļumiem. Savukārt cinka un vara papildinājumu iegūstiet no riekstiem, pilngraudu produktiem un pupiņām.
FAQ
1. Kāds kolagēna daudzums ir nepieciešams?
Tā kā kolagēns ir olbaltumviela, to praktiski ir neiespējami uzņemt par daudz. Tas ir drošs lietošanai visu vecumu cilvēkiem, arī bērniem un senioriem, kuriem tas patiesībā ir vitāli svarīgi, tāpat kā grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas laikā, kad organismam ir nepieciešami papildu resursi. Minimālā nepieciešamā dienas deva būtu 10 grami.
2. Vai kolagēnu var uzņemt ar uzturu?
Jā, kolagēnu ikdienā visērtāk var uzņemt ar visu veidu gaļas produktiem. Visvairāk kolagēns ir tādos subproduktos kā āda, saites, skrimšļi un cīpslas. Efektīvs veids, kā iegūt ar kolagēnu bagātīgu produktu, ir gaļas vārīšana, pagatavojot buljonu, ko var pievienot teju jebkurai maltītei, vai tautā iemīļoto auksto gaļu. Kolagēns ir arī zivīs un olās.
3. Kāda veida kolagēnu izvēlēties?
Tā kā jebkurš kolagēns, nonākot organismā, pārvēršas par aminoskābēm, var uzņemt jebkura tipa un veida kolagēnu. Ir trīs populārākie kolagēna veidi – I, II un III – , kas visi ir efektīvi, ja lietoti pietiekamā daudzumā. Ir dzīvnieku izcelsmes kolagēns – gaļas un zivju –, kā arī augu izcelsmes kolagēns, kas ir piemērots vegāniem. Svarīgākais, kas būtu jāizvērtē, lai kolagēns ir dabiskas izcelsmes.